Teemanäyttely 2021
Veikko Ahvenainen Harmonikkamuseon teemanäyttelyssä
Toimittaja Kyösti Piippo Sysmä
Tauno Ylösen yksityiskokoelmalle perustuva Suomen Harmonikkamuseo perustettiin Sysmään vuonna 1993. Museossa on esillä kaksisataa soitinta ja muuta alan esineistöä, (valokuvia, julisteita ja palkintoja).
Museo on pystyttänyt joka kesä teemanäyttelyn, missä esitellään tunnettuja harmonikkataiteilijoita, soittimien rakentajia ja harmonikkamerkkejä. Soittavista harmonikkataiteilijoista on esitelty mm. Lasse Pihlajamaa, Vili Vesterinen, Esko Könönen, Paavo Tiusanen, Taito Vainio ja Jorma Juselius.
Viime vuonna vuorossa piti olla kaikkien tuntema harmonikkataiteilija Veikko Ahvenainen, mutta korona keskeytti suunnitelmat heti alkuunsa. Nyt kesäksi 2021 museo yrittää uudelleen Ahvenainen -teemalla.
Suomalaisen harmonikkalegendan Veikko Ahvenaisen taiteilijaura on hämmästyttävän pitkä ja merkittävä. Kuopiossa syntynyt Veikko on soittanut hanuria 10 -vuotiaasta lähtien. Hän tienasi rahat ensimmäisen hanurin ostoon lehdenjakajana, osto- ja myyntiliikkeestä löytyi vaatimaton kaksirivinen Kaiutar -merkkinen soitin. Soittotaidon myötä kasvoi halu viisirivisen ostoon, mutta mistä rahat? Rohkea poika marssi pankkiin ja sai 11 -vuotiaana vekselillä rahat italialaisen Stradella Copserativa -viisirivisen hanurin ostoon.
Veikko tutustui kiertue-elämään jo 13 -vuotiaana Suomen Tivolin taiteilijoiden säestäjänä. Radion maakuntastudio tuli Kuopiossa tutuksi ja siellä Veikon harmonikan soittoa äänitettiin 15 minuutin mittaiseksi ohjelmaksi. Vuorollaan tuli vastaan harmonikkakilpailut; ensimmäisessä Savon koitoksessa voiton vei muuan Esa Pakarinen – Veikko tuli toiseksi. Seuraavana vuonna Veikko sitten voitti kisan. Voitto tuli myös harmonikansoiton Suomenmestaruuskisoissa 1957 Bach -tulkinnalla.
Muutto etelään toi Veikon lähemmäksi alan piirejä ja ensilevystä ”Muistoja Marseillesta” (v. 1954) tuli heti menestys. Veikko Ahvenaisen tangoyhtye alkoi kulkea ympäri Suomea, solistina lauloi pitkään Kalevi Korpi.
Veikko Ahvenainen on mies, joka toi hanurin kirkkoon. Syyskuussa 1970 hän soitti Sundvallin Skönmon kirkossa Ruotsissa kirkkokonsertin ja seuraava konsertti järjestyi jo kuukauden kuluttua Hyvinkään kirkossa. Myös Sysmän kirkossa Veikko on pitänyt kirkkokonsertin.
Veikko Ahvenainen on harmonikan kansainvälinen tähti ja taiteiljauran kohokohdista monet tapahtuivat ulkomailla. Yksi merkittävimmistä esiintymisistä oli soolokonsertti Tshaikovskin konserttisalissa Moskovassa vuonna 1978. Konsertin säveltäjänimiä olivat mm. Bach, Shostakovits, Mendelssohn, Weber ja Sibelius.
Suomen Harmonikkamuseon vuoden 2021 teema ”Veikko Ahvenainen” kertoo harmonikkataiteilijasta, jonka ura jatkuu edelleen 92 -vuotiaana.
Tuorein sävellys on runsas kuukaisi sitten syntynyt Korona -valssi, ja teos on kuultavissa Youtubessa ”Oulu Sinfonia Korona valssi” -haulla.
Loppuun muutama yksittäisasia Veikon CV -listalta: Pro Finlandia -mitali v. 2010, juossut elämänsä aikana 31 maratonia, kirjoittanut ja julkaissut v. 2014 muistelmakirjan ”Hanurini muistoja”. Sai kansainvälisen Confederation Internationale des Accordeonistes 2020 -Merit Award -palkinnon.
Harmonikkamuseon näyttely avautuu 9.6.2021 ja päättyy 20.8.2021. Museon on avoinna ke – pe klo 11 – 16 ja la klo 10 – 14.
|